Bučna kremna juha

Danes pa smo za kosilo bučno kremno juho. Recept je izjemno preprost in hiter. Na oljčnem olju prepražimo drobno nasekljano čebulo, da dobro porumeni in karamelizira.

Dodamo bučo, narezano na kocke in tudi njo 3 minute pražimo. Bučo narežemo na kocke velikosti cca 2x2cm. To pa zato, da je hitreje kuhana.

Na male kockice narežemo krompir in dodamo še njega. Zalijemo z 1,5l vode, posolimo in začinimo s tremi ščepci mešanice Manještra. Kuhamo dokler se buča ne zmehča, kar pomeni cca 20min.

S paličnim mikserjem spiriramo, da dobimo kremno konsistenco.

Brez dobrega bučnega olja, je bučna juha nepopolna. Res ji nekaj manjka…

Naredi jo bolj žametno s tonom sladkobe, ki se k buči vedno poda.

Žlica kisle smetane dopolni vse okuse v pravo mojstrovino. Juha je božanska!

Sestavine:

. 1 čebula .

3 krompirji .

1/2 buče hokaido .

zeliščna mešanica Manještra .

bučno olje .

kisla smetana

Izbrali smo BIO bučo. To pa zato, ker je eden od pogojev za BIO certifikat, da rastlina ne sme biti gensko spremenjen organizem.

To pomeni, da njena semena obrodijo neskončnokrat. GSO pa ne. Razlog je v tem, da je GSO sadike potrebno vsako leto na novo kupiti, saj semena obrodijo vsako leto izrazito manj; tretje leto pa že skoral ali čisto nič.

Mi smo si tako semena buče oprali in posušili za drugo leto. Semena dobro sperete na situ ali cedilu pod hladno tekočo vodo in obrišete do suhega s papirnato brisačko.

Shranite jih v vrečko in ovite v papirnato brisačko, ki bo vpijala morebitno vlago. Semena shranimo v temen in suh prostor.