Zdravi kukiji

Suhe sestavine dobro zamešamo skupaj. Dodamo vse tekočine in dobro pregnetemo. Če je masa še preveč lepljiva, dodajte še nekaj olja. Čokolado narežite na nepravilne kose in jo vmesite v testo. Oblikujete večje kekse velikosti približno 9cm in debeline približno 0,5cm.

Zložite jih na peki papir in pecite na 175°C med 13 in 19 min. Čas je odvisen od debeline keksa. Ko so kukiji pečeni, bodo še nekoliko mehki. Zato počakajte, da se ohladijo in tako dobijo tisto pravo konsistenco. S kukijem ponudite skodelico espreso kave.

Če želite malo eksperimentirati, dodajte v zmes fino zmlet suh rožmarin in naribano lupino pomaranče. Lahko poskusite dodati tudi malo mletega črnega popra in muškatnega oreščka. Skratka ustvarjajte po svojem okusu…

Sestavine:

. 125g polnozrnate moke
. 33g Marožo sladkorja
. 100g nerafiniranega sladkorja
. 1/2 žličke pecilnega praška
. 1/2 žličke soli
. 0,15dl oljčnega olja
. 1 jajce
. 100g temne čokolade

In povejmo še, zakaj so tej kukiji zdravi… Zdravi so zaradi sestavin, ki so take, da ne dvigajo prekomerno sladkorja v krvi. Predvsem imam tu v mislih polnozrnato moko in nerafinirani sladkor.

Tudi temna čokolada je taka, saj ima bistveno manj sladkorja in več kakava. Kukiji so lahko prebavljivi in brez slabe vesti si ga lahko privoščite kadarkoli. Tudi več kot enega 😉