Začimbna sol Fina Isolana

Vsak kozarček začimbne soli Fina Isolana v sebi skriva več, kot le belo dobrino. Ni zgolj izdelek, temveč zgodba. Zgodba o ljudeh, tradiciji, ročnem delu in ljubezni.

Sol, tista nerafinirana nejodirana morska sol, ki se uporablja pri izdelkih Fina Isolana, se ročno prideluje in nabira v krajinskem parku Sečoveljske soline. Na tem slikovitem delu slovenske Obale to počnejo solinarji, dediči starih tradicij, ki svoja znanja in veščine prenašajo na nove generacije in tako postopke, ohranjene že stoletja, nespremenjene izvajajo še danes. Sol se z zgoščevanjem morja nabira v bazenih, imenovanih “kavedinih”, ki jih ohranjajo in negujejo naravne solne rastline, kot so vodna paprika in alge. Pod vplivom sončne svetlobe in vetra morska voda postopoma izhlapi, dokler ne ostane zgolj slan kristal.

Začimbe, ki jih uporabljamo v začimbnih soleh Fina Isolana, so ravno tako neprecenljive, saj so ročno nabrane vzdolž Jadrana, kjer se ohranjajo najboljše sorte. Sveže nabrana zelišča se sušijo in meljejo v tradicionalnih mlinčkih, kar zagotavlja njihov intenziven okus. Sol in začimbe se nato ročno mešajo v Izoli in tako v kozarček ujamejo okus poletja.

Vsaka jed, ki bo oplemenitena z začimbno soljo Fina Isolana, bo polna življenja in barv. Ta edinstvena sol bo postala vaš najljubši dodatek k vsaki jedi in vas bo vsakokrat popeljala na potovanje po okusih in vonjih. Tudi k nam, v Izolo. Rekli ji boste kar “domača začimbna sol”, ker jo tako imenujemo tudi sami. Z domačimi, narečnimi izrazi, kot npr. “Manještra” (slo. ‘mineštra’), “Matasta” (slo. ‘zmešana’) ipd.

Skoči v našo trgovino!