Od začetka do konca sezone, mora biti solinar prisoten na polju vsak dan, ves dan. Delo poteka od zgodnjih jutranjih ur (6h-7h), pa do poznih večernih ur (21h – 22h). Če je sezona dolga, se dan že tako skrajša, da se včasih pobira sol tudi z jamarsko svetilko na čelu, saj je takrat že tako temno. Voda se mora v bazen večkrat na dan dotakati, mešati, paziti na nivo, čistiti bazen,… Vsak kilogram soli, solinar ročno premakne 3x – najprej mora sol v bazenu zbrati ob rob bazena, nato mora sol z lopato naložiti na voziček in na koncu še na isti način razložiti na odcedišče. Skozi solinarjeva ramena, komolce in hrbet gre na ta način vsako sezono od 150 pa do 300 ton soli, kar vedno pusti posledice.
Tako je Piranska sol zaradi njene kvalitete, redkosti, ročnega pridelovanja in tradicionalnih metod pridobivanja, vredna vsakega centa. Dragocena zaradi svoje čistosti in edinstvenega okusa.